Kontakt   Pomoc   Mapa portalu   Forum

PORTAL PODRÓŻNIKA

Wyszukaj   

Dostawa
Poczta - przelew 7.5 zł
Firma kurierska - przelew 13 zł
Firma kurierska - pobranie 13 zł
Poczta - pobranie 9 zł

Zakupy powyżej 200zł - dostawa gratis
Formy płatności

Newsletter

html txt

Zobacz przykładowy newsletter

Co zawiera newsletter?
www.bezdroza.pl
Forum dyskusyjne Portalu Podróżnika

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wybrzeża europy południowej i zachodniej
Autor Wiadomość
himons 
himons

Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 8:47 pm   wybrzeża europy południowej i zachodniej

witam. w przyszłym roku planuję jechać z Narzeczoną na 3-4 tygodniową podróż poślubną. chcemy jechać samochodem , bo dzięki temu można o wiele więcej zobaczyć .
trasa ma wyglądać mniej więcej tak:
Gdynia - Stuttgart - Paryż - Brest - Bordeaux - San Sebastian - Porto - Lisbona - Gibraltar - Andora - Tuluza - Turyn - Wenecja - Wiedeń - Wrocław - Gdynia
wyliczyłem ok. 9500 km , ale jak wiadomo zawsze wychodzi trochę więcej , myślę że zmieścimy się w 10 000 km.
chciałbym żebyśmy to 'zaliczyli' w 3 tygodnie , ale nie chcę gonić od miejsca do miejsca byle by jak najszybciej dojechać w kolejne... w związku z czym myślę że 4 tygodnie wystarczą..

właściwie naszym głównym celem są dwa najbardziej wysunięte punkty Europy na stałym lądzie, na wschód i na południe - Cabo da Roca i Punta Marroqui. ale nie tylko to chcemy zobaczyć podczas naszej podróży.
drugim waznym elementem ma być europejskie wybrzeże Atlantyku - Normandia , Bretania , wybrzeże zat. Biskajskiej we Francji i północnej Hiszpanii i wybrzeże Portugalii.
jako że będziemy w konkretnych miastach , ciekawym doświadczeniem byłoby zobaczyć stadiony piłkarskie w Madrycie , Turynie , Mediolanie czy w innych miastach..

mam kilka pytań do osób które mają za sobą podobne wycieczki.
chciałbym zobaczyć jak najwięcej wiosek rybackich nad atlantykiem, jak najwięcej natury, jak najmniej zabytków. oczywiście będziemy w paryżu i innych większych miastach więc nie obejdzie się bez zabytków , ale głównie chcemy zobaczyc jak najwięcej ciekawych krajobrazów , parków narodowych itp..
gdyby ktoś miał jakieś sugestie , rady odnośnie tej wycieczki , będę bardzo wdzięczny. jestem w stanie nieco nawet zmienić trasę jeśli ktoś ma jakiś pomysł :)

z gory dziekuje za pomoc.\
pozdrawiam

bartek

lusac

Wysłany: Nie Paź 05, 2008 9:43 pm   

sugestie mialbym jedna: nie przelatujcie za szybko przez hiszpanie, bo to naprawde ciekawy i zroznicowany kraj, w ktorym sporo rzeczy mozna zobaczyc (w tym rowniez stadion fc barcelona :D , choc mnie takie obiekty jakos nie kreca). z miast radzilbym tez zajrzec do granady, cordoby i rondy (chyba, ze wolicie bujanki po wiochach nadmorskich, ale one dosc mocno turystyczne sa, podobnie jak poludnie portugalii, czyli algavre).

blondas 

Wysłany: Pon Paź 06, 2008 7:06 pm   

poludnie hiszpanii rowniez niesamoicie piekne ale nie ma takiego uroku jak poludniowa portugalia...
moja podroz na poludniowo zachodni koniec auropy z czerwca 2004 roku
http://www.neroseicento.pl/portugalia/index.html

Bordeaux i okolice ciche miasteczka nad oceanem
szczegolnie w miejscowosci biscarosse la plage... kilometry szerokich plaz gdzie nawet latem jest malo turystow.
bretonnia.
czesto sa duze odplywy...wspaniale zarcie i senne czyste miasteczka
gibraltar...siedziba bezczelnych wszedobylskich malp
costa del sol...blokowisko kolo plazy z kilkoma zaledwie pieknymi zatoczkami...
wieden...szczegolnie prater przypadl mi do gustu...
uwaga na torebki
lisbona...zbyt duzo atrakcji by posiwecic na to maisto malo czasu...2-3 dni minimum
stuttgart...polecam muzeum mercedesa...i ulice koenigstrasse ..swiat zakupow w jednym miejscu
obok miasta gora i dzielnica o tej samej nazwie rottenberg (liczne winnice) i przepiekny widok na wszystko dookola oraz wies affalterbach gdzie jest muzeum i fabryka tunera mercedesa AMG

marcind26

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 11:37 am   Portugalia

Polecam:
Porto - 2-3 dni. przepiękne miasto
Lizbona - 3-4 dni. j.w. koniecznie starówka, Alfama - znajdziecie Fado, Belem - genialne ciasteczka i klasztor, no i przede wszystkim przejażdżka tramwajami i windami miejskimi (tramwaje na wyciągarce) bezcenne
Sinstra pod Lizboną - przepiekne bajkowe miasteczko
Cabo da Roca - się wie
jest jeszcze jeden przylądek, na południu, takie ostatnie miejsce w Europie, w nazwie ma Vincente. Też warto zobaczyć.
I w Lagos, Starówka i przejść się spacerkiem wzdłóż wybrzeża. Bardzo ładna trasa.
W ogóle Portugalia jest przepiękna. Bardzo polecam

Odpowiedz do tematu